Mezi Řecké speciality patří samozřejmě Gemista
Má kamarádka Jiřinka, která se nám provdala do dalekého Řecka mi pro vás poslala nový recept i s krásnými fotografiemi.
Věřím, že vám bude moc chutnat, protože to je skutečně báječný pokrm a pro oko kochající pohled 😉
Ingredience
- 6 zralých rajčat
- 2 papriky
- 2 lilky
- 1 cuketu
- 1 kg brambor
- 1 velkou cibuli
- 3 stroužky česneku
- Hrstka petržele, máta, bazalka pár lístků podle vůně a chutě
- olej
- voda
- rajčatová pasta, nebo protlak
- Sůl, pepř,
- Rýže 1/2 šálku
Postup
Zeleninu omyjeme a položíme do vymaštěného pekáčku. Seřízneme vrchní část a vydlabeme dužinu ze zeleniny do misky. K dužině přidáme ještě dvě pokrájená rajčata, veškerá koření jako je máta, petržel, bazalka, cibule, sůl, pepř, česnek, olej, vodu a pastu. Tuto směs pomixujeme na menší kousky a přidáme do ní omytou a osmaženou rýži. Gemista patří mezi řecké speciality a je nejoblíbenějším pokrmem Řeků. Gemista znamená v překladu plněný, nebo naplněný. Teď tedy tou směsí co jsme si udělali v misce, budeme plnit zeleninu v pekáčku a co nám zbude vylijeme volně. Nezapomeneme ještě přidat oloupané na čtvrtky nakrájené brambory a podlít vodou a olejem. Pak vše dáme péct do trouby při teplotě 180 stupňů asi na 40 minut. Na videu máte jednu z příprav Gemisty. Právě proto, že je to skutečně řecká specialita, musí jí umět každá hospodyně, aby potěšila svou rodinu.
Přeji vám dobrou a ničím nerušenou chuť 😉
Určitě mi napište jak se vám Gemista povedla a co jste třeba změnili při postupu, nebo v ingrediencích.