Kady a jejich sto způsobů
Vůbec jsem neměla ani tušení, jak výborné sladké pečivo se dá ještě vykouzlit smícháním různých ingrediencí. Gruzie a její kuchyň nabízí nepřeberné množství receptů ať hlavních jídel, tak i samozřejmě sladkých dezertů. Zatím jsem vám ukázala jen málo z tajemství divoké Gruzie. Měli jste možnost si vyzkoušet Medailonky tajemného cizince, hlavního hrdiny erotického románu Tajemný cizinec a záhadná žena s maskou a také výtečné Chinkali a Chačapuri. Dnes tu pro vás mám dva skvělé nové recepty. Jako první zde je sladký dezert z Gruzie, kterému se říká Kady ( Kады). Kady se podobá našemu sladkému ořechovému závinu nebo skořicovým šnekům. Náplň je sypká, zatímco u našich závinů je náplň hustá v podstatě jako krém či ořechová pasta.
Ingredience
- Hladká mouka 2 hrnečky (250g)
- Moučkový cukr 1 hrneček
- Hrneček vlažného mléka
- 2 skořicové cukry
- 2 vanilkové cukry
- 350 – 400g vlašských ořechů ( já používám arašídy a lískové ) jsou levnější 😀
- Tajemství Evči – ( marmeláda, rozpuštěná čokoláda, kapučíno, citron,rum) přidejte podle chuti vždy jednu přísadu 😉
- 1 máslo
- půlka droždí z jedné kostky
Postup
Do velkého hrnečku na čaj dáme 1 velkou polévkovou lžíci hladké mouky a jednu malou čajovou lžičku cukru, půlku droždí z kostky a hrneček vlažného mléka. Rozmícháme a necháme vykynout na kvásek. Můžete přidat jedno vajíčko, ale jde to i bez něho a těsto je pak parádně elastické a hladké. Necháme v klidu kynout kvásek a do velké mísy si nasypeme 2 hrnečky hladké mouky, 1 hrneček moučkového cukru (nebo může být i krupice) a 1 vanilkový cukr. Promícháme a vložíme změklé máslo, které budeme promačkávat a smíchávat s moukou a cukrem. Vypracujeme společně s kváskem pevné, hladké, elastické těsto.
Náplň
Ořechy rozmixujeme na prášek a smícháme s hladkou moukou, moučkovým cukrem a dvěma skořicovými cukry. Já vše opatrně osmažím na suché pánvi, protože to získá úplně jinou chuť. Abych dosáhla efektu krystalků, použiji buď trochu kapaného oleje nebo jednu ze svých tajemných ingrediencí. 😉 Takže buď zakapejte citrónem, rozpuštěnou čokoládou, marmeládou nebo pár lžičkami kapučína. Vaše chuť a fantazie je jen na vás. Teď máte v jedné misce krystalkovou, sypkou náplň a vypracované kynuté těsto. Pokud máte těsto pěkně vykynuté, rozdělte ho na dvě části a z každé části, vyválejte plát o tloušťce asi 5mm. Plát těsta jemně potřete rozpuštěným máslem a posypte polovinou sypké, krystalkové náplně. Pocukrujte ještě trochou krupicového cukru a od kraje začněte rolovat do závinu. Nakonec stejně, jako když děláte závin, slepte strany ať vám neutíká náplň a rozřežte na 2 – 3 cm šikmé kousky. Rozložte na vymaštěný plech, potřete v mléce rozšlehaným žloutkem a dejte péct do rozehřáté trouby na 170 stupňů. Upečte do zlatohnědé barvičky a ještě horké ocukrujte moučkovým cukrem. Pokud vám Kády vydrží do rána, tak je dejte do sucha a přikryjte je folii nebo utěrkou. Druhý den jsou totiž tvrdší, ale stejně dobré ne-li lepší. U nás je o ně hodně velký boj a vyhrává ten, kdo si schová nebo jich sežere nejvíc 😆
Takže dobrou chuť holky a do komentáře napište, jak se vám Gruzínské Kády povedly a jestli se i u vás po nich zaprášilo.