Chačapuri z daleké Gruzie

Chačapuri z daleké Gruzie

zařazeno v: Gruzínská kuchyně | 0
Sdílejte s přáteli:

Ingredience

  • Mléko 250ml
  • Sůl půl čajové lžičkychef-790989__180
  • Cukr 1 čajová lžička
  • Droždí 11g
  • Hladká mouka tři šálky
  • Rostlinný olej 3 polévkové lžíce
  • Gruzínský sýr Suluguni 500g,
  • můžete použít Balkán, Brynzu, Mozarellu, nebo Ovčí sýr
  • Vejce 2 kusy
  • Smetana

Postup

Mléko, cukr, droždí a sůl smícháme a necháme 20 minut odstát v teple. Do větší mísy nasypeme prosetou mouku a přidáme droždí s mlékem, cukrem a solí. Vypracujeme vláčné těsto a necháme přikryté odpočívat asi 20 minut. Pak postupně potíráme rostlinným olejem a jemně zapracujeme do těsta. Vždy necháme 10 minut přikryté v teple odpočinout, než přidáme další olej. Mezitím, než bude těsto, si uděláme sýrovou náplň na Chačapuri. Teď skutečně záleží na tom, co máme rádi. Chuťově se sýru Suluguni podobá Mozarella smíchaná s Brynzou. Rukou rozdrobíme Mozarellu na malé kousíčky a to samé uděláme i s Brynzou. Mačkáme, až budeme mít vláčnou sýrovou hmotu. Přilijeme smetanu a zapracujeme do sýrové směsi. Nakonec posypeme trochou mouky a znovu zapracujeme. Když je těsto hotové, položíme ho na pomoučenou desku a rozdělíme na dva stejné díly. Těsto už nemačkáme, jen vždy jemně vytáhneme spodní kus těsta nahoru, jako když chceme zabalit náplň v buchtě. 😉 Necháme zase asi 10 minut odpočinout přikryté těsto folii na desce. Nakonec vytvoříme jemným natahováním a obracením těsta placky a obě strany přehneme tak 2 cm od středu. Spojíme konce do tvaru lodičky a rukama ještě upravíme. Do připravené lodičky vložíme sýrovou směs, posypeme pažitkou, nebo jemně nasekanou jarní cibulkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Dáme péct do trouby na  200 stupňů. Když je už Chačapuri do růžova upečené, vyndáme ho z trouby a do prostřed sýrové směsi si vidličkou utvoříme místo kam klepneme celé vajíčko. Znovu potřeme rozšlehaným vejcem a dáme znovu péct. Podáváme s vínem.

Dobrou chuť 😉

Pracné, ale báječné.Která to první vyzkoušíte napište!

Napsat komentář