Ačma z daleké Gruzie

Ačma z daleké Gruzie

zařazeno v: Gruzínská kuchyně | 0
Sdílejte s přáteli:

 Ačma Gruzínská specialita

 

Pokud máte rádi těstovinové pokrmy nebo lasagne, dá se říct, že Ačma k nim patří. Základem Ačmy je dobře vypracované těsto a lahodný tradiční Gruzínský sýr Suluguni. Tady v Čechách už se dá také sehnat, ale pokud se vám nikde nechce běhat a shánět Gruzínský sýr Suluguni, vystačíte si s naší Brynzou, Mozzarelou nebo Balkánským sýrem. Postup a příprava nezaberou mnoho času a odměnou vám bude velmi chutný sýrový pokrm. Takže jdeme na to. 😉 

 

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky
  • 6 vajec
  • 300 g másla
  • hrnek vody
  • hrnek mléka
  • 500 g gruzínského sýru Suluguni  ( Mozzarela, Balkánský sýr, Brynza)
  • sůl podle chuti

 

Ačma Gruzie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup

Do větší mísy dáme 4 vejce, které pořádně rozšleháme a rozředíme vodou. Pomalu přisypáváme hladkou mouku, sůl a vypracujeme ze směsi hladké těsto, které na pomoučeném válu ještě pořádně propracujeme, aby se nelepilo a bylo elastické. Píchnu a těsto se vrátí. Něco jako v té reklamě na matrace Dormeo. 😀  Necháme těsto zabalené ve folii 10 minut odpočinout a připravíme si zatím náplň ze sýru a másla. Ačma je chutná právě tou skvělou chutí slaného máslového sýru.Sýr nastrouháme na struhadle na hrubší kousky. Já tomu říkám od malé holčičky, na slzičky 😀 Rozehřejeme 300 g másla a asi polovinu vlijeme do nastrouhaného sýru. Pořádně rozmícháme a dáme také odpočinout. Kdo nemá rád jen sýrová jídla a potřebuje chuť masa, může přidat k sýru šunku nebo jinou uzeninu. Nám chutnala pouze sýrová. 😉 Těsto, které odpočívalo, vyválíme ve větší váleček, z kterého rozdělíme 8 stejných špalíčků. Z každého špalíčku na pomoučeném vále vytvoříme placku, obdelník, čtverec nebo kruh. Ano, uhodli jste správně, že záleží na tvaru formy ve které se bude Ačma péct. Já měla oválný skleněný pekáček, takže jsem vyválela stejnoměrné obdélníky. Ty jsem pak vhodila na 1 minutu do vařící, bublající vody a pak je vyndala a ponořila do vlažné vody. Vymazala jsem skleněný pekáček a střídavě prokládala obdélníky těsta, které jsem pomazala máslem. Dvě vrsty jen samotné těsto s máslem a jedna vrstva těsta potřená sýrem. Ačma musí být krásně proložená, aby po rozkrojení vypadala vícevrstvá. Poslední vrstvu těsta pořádně polijeme máslem a na povrchu rozřízneme na menší čtverce a dáme upéct na 30 -40 minut do vyhřáté trouby na 180 stupňů. Ačma je sytý a lahodný pokrm a já vám jí vřele doporučuji. Pod článek mi napište jak se povedla Ačma vám nebo přispějte na naše facebookové stránky a přiložte i své fotografie.

Dobrou chuť děvčata 😉

 

 

Napsat komentář