Medovník podle Evči

Medovník podle Evči

zařazeno v: Česká kuchyně | 0
Sdílejte s přáteli:

Rychlý domácí Medovník

Tento recept jsem si vymyslela sama a zkoušela asi čtyřikrát, než jsem si našla to pravé pro upečení mého báječného domácího Medovníku. Medovník kupovat, se vůbec nevyplatí, protože je zbytečně drahý a já jsem holka šetrná 😉 Takže jsem měnila jednu ingredienci za druhou a hledala ten správný poměr, abych nakonec zjistila, jak vlastně jednoduchý Medovník je. Celkem když to hodně přeženu, tak můj Medovník je do 2 Kg a cenově mě vyjde asi  na 100,-Kč. Kdyby med nebyl tak drahý, tak je to korunová investice do pečení. Jenže zase když si spočítáte, kolikrát upeču Medovník z celé sklenice medu při použití 3 lžiček na jeden Medovník, tak je to zase výhodné. Celková příprava se vším všudy zabere tak 30 minut i s pečením. Tak se do toho dáme a napíšeme si, co budeme na domácí Medovník potřebovat.

Ingredience

Těsto na Medovník

2 hrnky hladké mouky (250 g jeden)

2 vejce ( oddělíme žloutky od bílků)

150 g rozpuštěného másla

100 ml studené vody

1 hrnek moučkového cukru

1 vanilkový cukr

1 skořicový cukr

3 lžíce medu

1/2 prášku do perníku

anýz, muškátový oříšek ( špetku z obou)

špetka soli

100g oříšků ( vlašské, lískové, arašídy) – co doma najdete

Náplň na Perník

2 sáčky šlehačky bez šlehání od Dr. Oetkera

 

ShotType1_328x328

 

 

 

 

 

 

 

 

 

200ml mléka

2 bílky

1 skořicový cukr

2 polévkové lžíce moučkového cukru

 

 

Perník

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup

Mouku prosejeme do větší misky, přidáme špetku soli, prášek do perníku,vanilkový a skořicový cukr.Vše pořádně promícháme. Pak dodáme zbylé ingredience na těsto ( žloutky, máslo, voda,med, koření) a vypracujeme rukama pevné, ale elastické těsto, které dáme na deset minut odpočinout. Dokud nám těsto odpočívá, připravíme si náplň na Medovník. Mléko a šlehačku v prášku vyšleháme společně s cukrem do pevného krému a z bílku ušleháme pevný sníh. Oboje smícháme a dáme do chladu odpočinout. ( bílky nám zbyly ze dvou žloutků, které jsme dali do těsta). Pak si vezmeme těsto a oddělíme asi 80 g. Vypracujeme ho ještě jednou a vyválíme do tvaru dortové formy. Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.Těsto do ní vložíme a pečeme při teplotě 180 stupňů. Zbylé těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny a stejným postupem jako první díl vypracujeme, vyválíme a pečeme v dortové formě také při teplotě 180 stupňů. První upečený díl, necháme vychladnout a rozsekáme ho na drobečky společně s oříšky, cukrem a medem. Touto sypkou směsí, budeme posypávat celý povrch Medovníku včetně stran. Další dva upečené díly těsta rozřízneme nožem na dva tenké díly a jednotlivé díly spojíme silnější vrstvou krému.Poslední díl pomažeme krémem i se stranami a posypeme sypkou směsí kterou jsme si připravili z prvního upečeného dílu těsta. Když je vše hotové, dáme chladit do lednice aspoň na tři hodiny, aby se těsto promáčelo krémem a bylo měkoučké.

 

Děvčata je to rychlé, báječné a budete ho péct každý den jako já.

Přeji dobrou chuť  😉

Napište mi jak se vám povedl, dolů do komentáře. Každý nový nápad a připomínky jsou vítané 😉

 

Napsat komentář