Jablečný  koláč podle Sofi

Jablečný koláč podle Sofi

zařazeno v: Gruzínská kuchyně | 0
Sdílejte s přáteli:

Jablečný koláč z Gruzie

 

Tento recept jsem získala od skvělé gruzínské kuchařky Sofi. Můžete namítnout, že na jablečném koláči se už nedá nic změnit, ale já říkám, že dá. 😀 Jiná země, jiná kvalita a chuť  použitých ingrediencí. U nás doma jedeme dokola jeden a ten samý jablečný koláč na plechu s drobenkou a měníme klasickým štrúdlem. Občas také vyzkoušíme jablečné pyré na piškotu s pudinkem. Receptů je více, ale ne každý je chutný. Tento jablečný koláč mi připomíná americký páj. Každý podle vlastní chuti může obměnit přidané ingredience. Rozinky, oříšky, které máte rádi a dokonce i jiný druh ovoce, jako je broskev či hruška. Vyzkoušejte i výbornou opraženou strouhanku na másle. Fantazii se meze nekladou. 😉 Ingredience a postup na jablečný koláč jsou následující.

Ingredience

Těsto na jablečný koláč

2 hrnky mouky (hl. i polohrubá)

2 polévkové lžíce cukru krupice

2/3 hrnku másla

6 polévkových lžic studené vody

špetka soli

 

Náplň na jablečný koláč:

5 větších jablek

1 čajová lžička skořice ( pokud není, použij skořicový cukr)

2 polévkové lžíce citronové šťávy

120 g másla i kousek na vymazání formy

1 hrnek cukru krupice do náplně i trochu na posyp

 

jablečný koláč

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup

Mouku prosejeme do větší misky, přidáme špetku soli a 2 lžíce cukru. Pořádně promícháme a přidáme změklé máslo. Hněteme dokud nebudeme mít hrudkovité těsto. Pak postupně přidáváme 6 lžic chladné vody a vypracujeme vláčné elastické těsto na náš jablečný koláč. Rozdělíme na dva nestejnoměrné díly, zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu do lednice odpočinout. Mezitím si očistíme jablka od slupky a nastrouháme nebo nařežeme na slabounké plátky. Zakapeme citronovou šťávou a posypeme cukrem. V kastrůlku rozpustíme máslo a za stálého míchání  pomalu dusíme jablka asi 15 min. Podušená jablka opatrně vyndáme děrovanou lžíci do misky a zbylou jablečnou šťávu ještě vaříme dalších 15 minut. Nakonec vlijeme šťávu do hotových  jablek. Dáme vystydnout a  přidáme skořici s moukou. Promícháme a dáme stranou připravenou směs na jablečný koláč. Z lednice vyndáme těsto rozdělené na dva díly a to větší rozválíme na placku. Vyložíme s ní promazanou a vysypanou formu až nahoru po okraj. Naplníme jablečnou směsí na jablečný koláč. Menší díl těsta vyválíme na tvar koláče a přikryjeme těstem povrch jablečné směsi. Potřeme máslem a na povrchu vytvoříme malé otvory nožem či vidličkou. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu.

Podáváme se zmrzlinou nebo ochucenou šlehačkou.

Dobrou chuť 😉 

Napsat komentář