Tento recept jsem získala od skvělé gruzínské kuchařky Sofi. Můžete namítnout, že na jablečném koláči se už nedá nic změnit, ale já říkám, že dá. 😀 Jiná země, jiná kvalita a chuť použitých ingrediencí. U nás doma jedeme dokola jeden a ten samý jablečný koláč na plechu s drobenkou a měníme klasickým štrúdlem. Občas také vyzkoušíme jablečné pyré na piškotu s pudinkem. Receptů je více, ale ne každý je chutný. Tento jablečný koláč mi připomíná americký páj. Každý podle vlastní chuti může obměnit přidané ingredience. Rozinky, oříšky, které máte rádi a dokonce i jiný druh ovoce, jako je broskev či hruška. Vyzkoušejte i výbornou opraženou strouhanku na másle. Fantazii se meze nekladou. 😉 Ingredience a postup na jablečný koláč jsou následující.
Ingredience
Těsto na jablečný koláč
2 hrnky mouky (hl. i polohrubá)
2 polévkové lžíce cukru krupice
2/3 hrnku másla
6 polévkových lžic studené vody
špetka soli
Náplň na jablečný koláč:
5 větších jablek
1 čajová lžička skořice ( pokud není, použij skořicový cukr)
2 polévkové lžíce citronové šťávy
120 g másla i kousek na vymazání formy
1 hrnek cukru krupice do náplně i trochu na posyp
Postup
Mouku prosejeme do větší misky, přidáme špetku soli a 2 lžíce cukru. Pořádně promícháme a přidáme změklé máslo. Hněteme dokud nebudeme mít hrudkovité těsto. Pak postupně přidáváme 6 lžic chladné vody a vypracujeme vláčné elastické těsto na náš jablečný koláč. Rozdělíme na dva nestejnoměrné díly, zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu do lednice odpočinout. Mezitím si očistíme jablka od slupky a nastrouháme nebo nařežeme na slabounké plátky. Zakapeme citronovou šťávou a posypeme cukrem. V kastrůlku rozpustíme máslo a za stálého míchání pomalu dusíme jablka asi 15 min. Podušená jablka opatrně vyndáme děrovanou lžíci do misky a zbylou jablečnou šťávu ještě vaříme dalších 15 minut. Nakonec vlijeme šťávu do hotových jablek. Dáme vystydnout a přidáme skořici s moukou. Promícháme a dáme stranou připravenou směs na jablečný koláč. Z lednice vyndáme těsto rozdělené na dva díly a to větší rozválíme na placku. Vyložíme s ní promazanou a vysypanou formu až nahoru po okraj. Naplníme jablečnou směsí na jablečný koláč. Menší díl těsta vyválíme na tvar koláče a přikryjeme těstem povrch jablečné směsi. Potřeme máslem a na povrchu vytvoříme malé otvory nožem či vidličkou. Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu.
Podáváme se zmrzlinou nebo ochucenou šlehačkou.
Dobrou chuť 😉